Selecteer een pagina

Trilogie zingeving – deel 1: Waar hoor jij bij?
Zoek niet naar geluk, maar naar betekenis in je leven. Want eerlijk, hoe vaak hoor je jezelf niet zeggen: ‘als je maar gelukkig bent’. In het boek ‘De kracht van betekenis’ vertelt Emilie Esfahani Smith over haar inzichten dat er meer in het leven is dan gelukkig zijn.

 

Oppervlakkig of de diepte in?

Dit boek kwam voor mij op het juiste moment. De titel raakte me en via internet heb ik het boek de volgende dag in huis gehaald. Al een tijd lang loop ik met de vraag rond of weten en krijgen wat je wilt, je ook echt gelukkig maakt. Het gaat voor mij niet diep genoeg, het raakt de essentie van mijn bestaan hier op aarde niet. Gaandeweg merk ik dat het bijdragen aan iets groters, anderen helpen en in verbinding zijn met mezelf en anderen mij dieper raakt.

 

Instant geluksmomentje?

Het levert me géén instant geluksmomenten op, maar als ik de balans van het afgelopen jaar opmaak is er een grote emotionele en spirituele groei gaande. Hierop terugkijkend geeft mij dit een gevoel van welbehagen, die dieper gaat en langer duurt dan gelukkig zijn. Laat ik het vergelijken met een promotie op het werk met bijbehorende salarisverhoging.

De 1ste maand ben ik super gelukkig met die 300 euro extra op mijn bankrekening, maar de 3de maand valt het me niet eens meer op. Met de promotie daarentegen kan ik nieuwe dingen leren, kan ik meer verantwoordelijkheid opnemen en mag ik bijdragen aan een groter geheel. Op de lange duur geeft dat meer betekenis in mijn leven.

 

4 pijlers voor een betekenisvol bestaan

In ‘De kracht van betekenis’ leert de schrijfster me dat er 4 pijlers zijn voor een betekenisvol bestaan:

  1. Ergens bij horen
  2. Een hoger doel hebben
  3. Je eigen verhaal vertellen
  4. Transcendentie ervaren

Naar mijn gevoel heeft dit zoveel impact, dat ik besloten heb om de pijlers telkens in een aparte blog onder de loep te nemen.

 

Waar hoor jij bij?

Het boek verwijst naar het belang om ergens bij te horen. Het maakt niet uit of dat nu het dorp is waar je woont, een kerkgemeenschap, woongemeenschap of een sportclub is. Het gevoel dat je ergens bij hoort geeft zin aan het leven.

De vraag alleen al deed mij nadenken waar ik dan bij hoor. Mijn 1ste gedachte was dat ik bij mijn familie/gezin hoor. Toen werd het al wat moeilijker, want sinds ik begin dit jaar als zelfstandige aan de slag ben, hoor ik niet meer bij een bedrijf met bazen en collega’s. Hoor ik ook niet meer bij de fitnessclub, want ik sport liever thuis of in de natuur.

Sinds een jaar hoor ik wel bij een ondernemersgroep met alleen maar vrouwen. Ik ervaar dat het kunnen delen van gevoelens en inzichten en de verhalen van andere vrouwen horen, mij een slinger richting betekenis in het leven geeft. Ik heb een gemene deler met ze en dat doet iets met mij.

 

Uitgestoten uit de groep

De keerzijde van ergens bij horen is de angst van uitgestoten of uitgesloten te worden van de groep of je familie, om welke reden dan ook. Dit bracht me terug naar Julie. Zij volgt sinds kort mijn 4 maanden coachprogramma Be-You-In-Sync, omdat ze vast zat in haar leven.

Toen ik haar vroeg waar en bij wie zij hoort kon ze de clubjes en haar werk benoemen. Haar gezin van herkomst had ze de rug toegekeerd, vertelde ze verdrietig. Voor Julie was het géén rozengeur en maneschijn in haar jeugd. Dominante vader, onderdanige moeder en zij moest de onderdanige dochter spelen. Haar vader bleef erop hameren dat haar gedrag niet door de beugel kon. Na 35 jaar kon ze het niet meer opbrengen om ze te zien en had ze er een punt achter gezet. Het kostte haar namelijk teveel energie om er nog mee bezig te zijn.

Tijdens haar coaching sessies besefte ze dat ze zich altijd afstemde op de ander. Is hij in een goede bui of niet? Kan ik het nu vragen of wacht ik tot het beter gaat? Ook in haar relatie en in haar werk deed ze dat. Het was letterlijk ingesleten gedrag. Hierdoor cijferde ze haar eigen behoeften en verlangens weg, totdat ze niet meer wist wie ze was en wat ze wilde in haar leven. Alleen al dit besef maakte dat ze dingen kon omkeren en weer een stap kon gaan zetten in haar leven.

Ik voel me zo dankbaar, als ik weet dat mijn cliënten weer stappen kunnen zetten in hun leven. Daar help ik graag bij, dat geeft betekenis aan mijn leven. Dan voelt het zinvol om die verhalen met de collega’s uit de ondernemersgroep te delen. Ja, daar hoor ik bij!

 

Waardoor zit jij vast in je leven?  Ga daarmee aan de slag. Wil je meer weten over hoe je over je blokkades heen kunt stappen en meer betekenis aan je leven geeft, vraag dan hier een ‘trouw aan jezelf’ gesprek met mij aan.

Of wil jij ook net als ik een zinvol leven hebben? Jouw leven op je eigen, unieke manier be-leven waar jij volledig je ding kunt doen? Maar heb je géén flauw idee wat en hoe dan? Dan nodig ik je graag uit voor een persoonlijk ‘trouw zijn aan mezelf’ gesprek, waarin ik je praktisch advies geef over hoe jij dit succesvol kunt doen. Zodat jij, net als ik, eindelijk je zielsmissie gaat be-leven en in de wereld gaat zetten op jouw unieke wijze. Ik zeg: Wees volledig trouw aan jezelf en ga ervoor!

Vraag hier jouw gesprek aan met mij
Met bezielde groeten,
Chantal xxx

PS: Binnenkort start ik een gratis online training om in de hogere energie te komen. Meer verklap ik er nog niet over, maar houdt mijn Facebookpagina en je mails in de gaten.

 

Life is like a painting…

So picture yourself a whole lot of colorful days!

 

 

Gun jezelf de meest bijzondere reis naar je ware kern.  Je gaat de wereld mooier kleuren met meer energie, zelfvertrouwen en je ontdekt wie je echt bent en wat je echt wilt.”