Selecteer een pagina
 

Hij doet het en zij ook!

 

Wat maakt dat jij zo vaak musturbeert, vraag ik aan mijn cliënte Marja. Sommige mensen doen het zo vaak en anderen letten erop om dit niet of niet te vaak te doen. Onmiddelijk trekt ze haar wenkbrauwen op en kijkt me met grote ogen aan. Dat vraag je toch niet, zegt ze geschrokken. Even weet ik niet wat te zeggen, totdat ik het me realiseer.

Voor de duidelijk, zeg ik met een glimlach op mijn gezicht, het gaat niet over masturbatie, maar over must-urbatie. Het ene is prettig en er is bewezen dat het niet schadelijk voor je gezondheid is. Het andere is zelfsaboterend en nadelig voor je welzijn.

Het komt van de term ‘musterbation’, bedacht door de Amerikaanse psycholoog Dr. Albert Ellis. Ik leg haar uit dat het in zijn theorie duiding geeft aan de neiging om te denken dat bepaalde dingen in het leven een ‘must’ of ‘moeten’ zijn. Een moeten niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen.

 

Hoe vaak gebruik jij dagelijks het woord ‘moeten’?

 

Ik moet de kinderen naar school brengen en ik moet dat rapport nog schrijven voor het werk. Ik moet 5 kilo afvallen en zou aan sport moeten doen en eigenlijk zou ik die opleiding moeten volgen, zodat ik die job kan doen. Waarom helpt hij niet mee in het huishouden? Nu moet ik het weer alleen doen! Hij moest maar eens weten hoeveel ik op een dag doe….

Het sluipt er onbewust in en maakt dat je dwangmatig dingen doet. Wanneer jij je niet aan de regels houdt, word je boos, angstig of voel je je héél klein. En als anderen niet doen wat volgens jouw regels moet, raak je geirriteerd of gefrustreerd en kan dat zelfs agressieve gevoelens opwekken. Je kinderen krijgen de wind van voren en snibbig reageer je op de kus die je partner je wilt geven.

In het gratis e-book: ‘spreken met de stem van je ziel‘ geef ik je enkele tips om meer rust in jezelf te vinden.

 

I must, you must, he must, she must & we must

 

De ‘moet’ gedachte beperkt zich niet alleen tot wat je jezelf oplegt. Ook wat jij invult wat ‘moet’ volgens partner, kinderen, familie, collega’s of vrienden heeft een negatieve invloed op je welzijn.

Denk jij echt te weten wat de ander wil, maar luister je daardoor niet naar je eigen behoeften? Stel jezelf dan eens de volgende vragen: Moet ik echt mijn hele huis schoonmaken, voordat ik op vakantie ga? Voor wie en waarom doe ik dat? Doe ik dit, omdat mijn moeder dit ook deed. Of wil ik echt graag in een schoon huis thuiskomen?

 

Feestje..oh nee!

 

Hét musturbatie moment bij uitstek is een familiefeestje organiseren. Verjaardagen, een doop- of communiefeest of samen Kerstmis vieren. Aan de to-do lijstjes lijkt géén einde te komen! Véél spanning, angst en stress bij de voorbereidingen. Je hebt je uit de naad gewerkt om het iedereen naar de zin te maken, maar zelf heb je er niet van kunnen genieten. Als een slaaf dwing je jezelf om het perfect te doen! Je bent jezelf niet meer, het moet goed zijn en je vergeet wat werkelijk belangrijk is.

Het gevolg van dit eeuwige ‘moeten’ is angst, spanning en stress. Het kan zelfs zo erg worden dat je over je eigen grenzen gaat, met een depressie of een burn-out tot gevolg.

 

Wat kan ik er aan veranderen?

 

Vraag jezelf af wat jij wilt.

Marja bekende schoorvoetend dat ze een fervent musturbeerder is. I must is voor haar het excuus om aan de verwachtingen van anderen te voldoen, behalve aan die van haar zelf. Haar overvolle agenda is daarvan het bewijs. Om haar op weg te helpen naar de rust en vertrouwen in zichzelf, iets waar ze zo naar verlangt, is ze gaan onderzoeken wat ze zelf echt wilt in haar leven.

Géén gemakkelijke, maar wel noodzakelijke stap om terug te genieten van het moment.

 

NIVEA 

Ofwel Niet Invullen Voor Een Ander kan al véél druk van de ketel halen. Het helpt je niet vooruit als je denkt te weten wat de ander wil. Marja had een bloedhekel aan strijken, maar plichtsbewust (moeten was hier héél sterk) streek ze ’s avonds een schoon overhemd voor haar echtgenoot. Heb je hem wel eens gevraagd of hij dat altijd van je verwacht, vroeg ik haar?

Bij navraag was hij direct bereidt om haar dit werk uit handen te nemen, door de hemden op maandag naar de strijkdienst op het werk te brengen.

 

Vervang ‘ik moet’ door ‘ik kies ervoor’.

 

Het voelt direct anders als je zegt dat je ervoor kiest om de kinderen naar school te brengen in plaats van dat het moet. Dan is het jouw verantwoordelijkheid en niet iets wat opgelegd is door jezelf of door een ander. Probeer het zelf eens uit!
Wat geeft jou een beter gevoel: Wat je moet doen of waar je zelf voor kiest?
Super leuk als je jouw tips om te ont-moeten hieronder deelt!

Eind april start ik met een nieuw online/offline trainingsprogramma waarbij ik je aan de hand van het chakramodel laat zien wat je eigen aandeel is in de situaties (blokkades) waarin je verkeert en wat je er zelf aan kunt doen. Intenties zetten is een cruciaal onderdeel van het programma om op gang te komen.  Zodat jij die versie van jezelf wordt die je echt wil zijn. De ware versie van jezelf!

Nieuwsgierig? Volg de komende weken mijn posts en blogs op Facebook, Instagram of LinkedIn.
Doen hè, ook al laten je kritische stemmen je geloven dat dit belachelijk is. Gewoon doen!

 

Wie ben ik?

 

Mijn naam is Chantal de Werd, verdiepingscoach en ik train en mentor drukbezette ‘I-do-it-all’ vrouwen en mannen, die bewust kiezen voor verbinding met zichzelf en met anderen. Leren omgaan met je kritische stemmen en luisteren naar je innerlijke Zelf is de eerste mooie stap die je kunt zetten om door je angst heen te gaan. Zo kom je steeds dichter bij je ware zelf. Daar help ik je graag bij.

Wil je er meer over weten, download mijn e-book: spreken met de stem van je ziel.
Klik hier voor de link naar de gratis meditatie: leven met intenties.

Je kunt ook een ‘trouw aan meZelf’ gesprek met mij persoonlijk aanvragen via volgende link: www.womaninsync.eu/contact

Ik kijk er naar uit je te ont-moeten!
Véél liefs,
Chantal xxx

 

Gun jezelf de meest bijzondere reis naar je ware kern.  Je gaat de wereld mooier kleuren met meer energie, zelfvertrouwen en je ontdekt wie je echt bent en wat je echt wilt.”