Selecteer een pagina

Je wist het misschien nog niet, maar..

 

begon mijn moeder… en dan weet ik al dat er iets gaat komen. Een geheim, iets wat niet mag worden uitgesproken en nog niet mag geweten zijn. Vroeger zat ik vol belangstelling naar het nieuwtje te luisteren dat alleen zij wist. Spannend vond ik het,  want ik zat dan mee in het complot. Nu luister ik met tegenzin wat gaat komen.

De laatste jaren heb ik géén zin meer in dit soort spelletjes. Je wordt letterlijk overladen met een zéér beladen energie!
Ik voel een knoop in mijn maag en zeg haar dat ik géén zin heb in dit gesprek. Ze kijkt me even verstoord aan en gaat dan direct verder met haar betoog.

Het is nog niet geweten, maar je beste vriendin van de middelbare school gaat scheiden na 25 jaar huwelijk. Ik heb deze week met haar moeder gesproken en het is toch zo zwaar voor hen beiden, zegt ze op samenzwerende toon. Ja beaam ik met tegenzin.
Scheiden doet ongelooflijk pijn en je voelt je zo kwetsbaar, zeg ik haar. Het gevoel van vastgrijpen aan iets wat niet meer is en dan moeten loslaten.

Het gevoel van verlaten te worden door de partner en niet meer goed genoeg zijn voor hem of haar.  Er niet meer toe doen, omdat er misschien al iemand anders in het spel is. Of weten dat je alles hebt gedaan om de relatie te verbeteren, maar zien dat het niet beter wordt. Dat doet ongelooflijk pijn en dat weet ik maar al te goed, zeg ik zacht.

Nou, bij jou was het allemaal niet zo zwaar hè, zegt ze dan en kijkt me met omhoog getrokken wenkbrauwen aan.  Jij bent altijd sterk geweest en jij kan alles aan.
En dat laatste zinnetje raakt me zo diep. ‘Jij bent altijd sterk en daarom kan je alles aan’.

Ze moest eens weten hoe lang ik mij gevangen heb gevoeld in mijn eigen gecreerde wereld. Verlamd door alle verwachtingen die anderen bij mij hadden neergelegd, maar erger nog mijn eigen verlangens opzij geschoven. Maar het moeilijkste voor mij was het feit dat ik mij zo alleen voelde. Uren heb ik uit het keukenraam zitten staren, bedenkend hoe het misschien anders en beter kon in de relatie. Héél stilletjes op die kruk tranen laten vloeien.

Géén flauw idee wat en hoe en hopend op iemand die mij het antwoord zou geven. Wat heb ik mij toen eenzaam en kwetsbaar gevoeld.

 

Sterk zijn is mijn overlevingsmechanisme

 

Ergens in de loop van de relatie had ik beslist om mijn zielenroerselen niet meer uit te spreken en niemand te tonen hoe het echt met mij ging. Had ik toen maar de ‘courage’ om mezelf uit te spreken, zoals ik dat nu doe! Anderen te vertellen hoe het echt met me ging en mezelf niet krachtiger voor te doen dan nodig was.  Het gaat niet altijd ‘goed’ met mij.

Maar ja, ergens in mijn vroege jeugd besliste ik om altijd sterk te zijn. Het heeft mij gebracht waar ik nu sta. Een heel sociaal persoon, die voor iedereen klaar staat en invoelt bij anderen wat zij nodig hebben. De downside is dat ik vergat te luisteren naar mijn eigen verlangens. Die zet je gewoon ‘even’ opzij! Dan ben je een ‘braaf maske’, zoals ze in Antwerpen zeggen.

 

Als ik toen maar wist, wat ik nu allemaal weet!

 

Door de verschillende coachopleidingen, en 5-jarige opleiding ‘intuïtieve ontwikkeling’ en mijn eigen coachtraject ben ik van mijn hoofd naar mijn hart kunnen gaan. Dat vroeg moed, maar niet in de vorm van dapper zijn. Het gaat hier om het Engelse woord ‘courage’ wat relateert naar cor in het Latijn ofwel hart. Het uitspreken van de waarheid van mijn hart en hoofd is voor mij nu héél belangrijk geworden.

En bovenal naar de stem van mijn diepste verlangen luisteren. Zodat ik ontdek waar ik nu echt naar verlang en wat mij echt gelukkig maakt.

 

Kwetsbaar zijn is de andere kant van krachtig zijn

 

Hoe behandel jij jezelf? Heb jij de compassie om eerst aardig voor jezelf te zijn en dan voor anderen?

Zo blijkt uit onderzoeken dat we compassie niet in de praktijk kunnen brengen naar anderen toe als we niet aardig kunnen zijn voor onszelf. En de moed hebben om te durven loslaten wie je denkt te moeten zijn, om te gaan zijn wie je echt bent. Van jezelf houden met al je perfecte en imperfecte kanten (inclusief je angsten). Je mooie kant en je schaduwkant omarmen en accepteren dat ze er zijn. De kwetsbaarheid in jezelf beleven, zonder ze weg te duwen, te negeren of vast te grijpen.

Brené Brown schrijft hierover dat we leven in een kwetsbare wereld en onze reactie hierop is dat we die kwetsbaarheid proberen te onderdrukken. En als we kwetsbare emoties als schaamte, hartzeer, angst of teleurstelling onderdrukken en niet willen voelen heeft dit ook invloed op de positieve emoties als vreugde, dankbaarheid en geluk. We kunnen namelijk niet selectief onderdrukken. Als je emoties onderdrukt dan gaat dit zowel op voor leuke als voor minder leuke emoties.

 

Leef je dan niet maar half? Leer je eigen verlangens kennen

 

Ik ervaar dagelijks in mijn coachpraktijk dat zoveel vrouwen dagelijks lijden onder hun angsten.
Met systemisch coachen kun je dit zo mooi neerzetten en het licht erop schijnen om inzichten te krijgen. Je wordt op zielsniveau geraakt en daar kan er een beweging plaatsvinden.
 

Nieuw trainingsprogramma

 

Eind april start ik met een nieuw online/offline trainingsprogramma waarbij ik je laat ontdekken wat je eigen aandeel is in de situaties (blokkades) waarin je verkeert en wat je er zelf aan kunt doen. Intenties zetten is een cruciaal onderdeel van het programma om op gang te komen.  Zodat jij die versie van jezelf wordt die je echt wil zijn.

De ware versie van jezelf!

Nieuwsgierig? Volg de komende weken mijn posts en blogs op Facebook, Instagram of LinkedIn.
Doen hè, ook al laten je kritische stemmen je geloven dat dit belachelijk is. Gewoon doen!

 

Wie ben ik?

Mijn naam is Chantal de Werd, verdiepingscoach en ik train en mentor drukbezette ‘I-must-do-it-all’ vrouwen en mannen, die bewust kiezen voor verbinding met zichzelf en met anderen. Leren omgaan met je kritische stemmen en luisteren naar je innerlijke Zelf is de eerste mooie stap die je kunt zetten om door je angst heen te gaan. Zo kom je steeds dichter bij je ware zelf. Daar help ik je graag bij.

Wil je er meer over weten, download mijn e-book: spreken met de stem van je ziel.
Klik hier voor de link naar de gratis meditatie: Meditatie ‘leven met intenties’
Je kunt ook een ‘trouw aan meZelf’ gesprek met mij persoonlijk aanvragen via volgende link: www.womaninsync.eu/contact/

Ik kijk er naar uit je te ont-moeten!
Véél liefs,
Chantal xxx

 

Gun jezelf de meest bijzondere reis naar je ware kern.  Je gaat de wereld mooier kleuren met meer energie, zelfvertrouwen en je ontdekt wie je echt bent en wat je echt wilt.”

[