Selecteer een pagina

De eerste keer dat ik me er bewust van werd was op mijn 13. Ik herinner me zo goed de stress die ik toen voelde. De adrenaline zat hoog en ik moest nog zoveel doen. Het was ondertussen 08 uur en het was hoog tijd om te vertrekken en niet te laat te komen. Tot 5 uur ’s nachts had ik doorgewerkt totdat ik in slaap was gevallen. Om 06 uur werd ik brutaal door mijn wekker erop gewezen dat het tijd was om verder te leren. Tot de laatste minuut nog informatie in mijn hoofd gepompt en hopen dat dit voldoende zou zijn om een voldoende voor het examen te halen.

Waar kwam dat uitstellen nou ineens vandaan?  Ergens is het begonnen toen ik verliefd werd op die knappe jongen in de brugklas. Uren zat ik thuis op mijn kleine kamertje over hem te dagdromen. Hoe heerlijk was het om weg te vluchten uit de realiteit van alle dag. Even op een andere planeet zijn met alleen maar leuke gedachten. Mijn hele middelbare school tijd was hierdoor getekend en als ik terugkijk is dat onbewuste sabotagepatroon lange tijd bij mij gebleven.

Ik ben afleiding gaan zoeken in andere dingen, om maar niet de belangrijke zaken aan te pakken. Meestal zaken die te groots, te eng of te moeilijk volgens mij waren vermeden of genegeerd.

 

Je brein wilt je altijd beschermen!

Bang om een stap in het onbekende te zetten, angst om fouten te maken en is het wel goed (lees perfect!) genoeg?  Ergens heb ik tijdens mijn kindzijn in mijn onderbewustzijn een gedachtepatroon gecreëerd dat ervoor zorgt dat ik bij angst zaken ga uitstellen, vermijden of negeren.

Het is een overlevingsmechanisme geworden en het beschermt me van een mogelijk gevaar!!! Dat is althans wat mijn brein (lees ego) me vertelt. Maar zo is het in werkelijkheid natuurlijk niet.

Je brein wilt je beschermen als er een stress signaal wordt afgegeven. Stress ontstaat als je twijfelt of je je eigen onderneming wel durft op te zetten, overweegt om een liefdesrelatie met die te gekke, knappe man aan te gaan of dat belangrijke telefoontje met die potentiele klant moet doen.  Op dat moment twijfel je of je dit wel kunt en dan komt jouw brein in actie.

Bij twijfel is er stress en dat betekent gevaar!

Je brein zegt direct ik ga je beschermen en zal je direct jou doen geloven dat je het nog een studie moet doen om die ondernemen op te zetten. Dat je bij je vorige relatie zo gekwetst was en dat je toch maar best nog even wacht om een nieuwe relatie aan te gaan. Of dat je dat telefoontje ook wel morgen kunt doen….of liefst niet doen!

 

Onderbewustzijn versus bewustzijn

Ik ervaar dagelijks in mijn coachpraktijk dat zoveel vrouwen net als ik hier dagelijks mee worstelen. Het schuldgevoel, de schaamte en de faalangst waar ze zich mee opzadelen om dingen uit te stellen, negeren of niet te doen is soms buiten proporties. Vaak bij een directe vraag over hun sabotagepatroon worden ze zich al bewust van hun eigen gedachten en gedrag.

Uit onderzoek is gebleken dat we gemiddeld zo’n 95% van de tijd door ons onderbewustzijn worden aangestuurd. We zouden slechts 5% bewust controle hebben over de dingen die we denken en doen.

We kunnen dus wel bewust tegen onszelf zeggen (5%) dat we gezonder willen leven, meer succesvol willen zijn en geluk willen ervaren, maar als het onderbewustzijn niet zo geprogrammeerd is kunnen we haast niet anders dan onszelf tegenhouden. Ons brein wilt ons beschermen, want er is een verandering. En een verandering betekent dat er potentiel gevaar is. En wat doe je dan?

 

Vluchten of vechten. Wat doe jij?

Als we diep in ons onderbewustzijn overtuigd zijn dat we iets niet kunnen of niet mogen, dat we het niet waard zijn of dat we niet goed genoeg zijn, limiteren we onszelf enorm. We hebben bepaalde ideeën over onszelf opgeslagen die diep geworteld zitten in het onderbewuste en die bepalen voor een groot deel wat we wel en niet doen in het leven.

Tot de leeftijd van 6 jaar sla je al je overtuigingen op in je onderbewustzijn. Als kind van die leeftijd werkt je brein voornamelijk op theta nivea ofwel je onderbewustzijn. Nadien gaat je brein meer acteren op delta en alpha niveau ofwel op bewust zijn niveau.

Nu weet ik dat je je nog weinig kan herinneren van de tijd voor je 6 jaar, maar in je onderbewustzijn zijn daar overtuigingen gekomen aan de hand van de ervaringen die jij hebt opgedaan. In mijn geval heb ik meegekregen dat je heel hard moet werken om maar iets van geld te kunnen verdienen. Hierdoor ben ik in Hotel management gestapt en tot 80 uur per week gaan werken. Dit was toch hoe het moest zijn? Erg véél heb ik er overigens niet mee verdiend en weet ik ook dat dit helemaal niet waar is.

 

Hoe kan ik er mee dealen?

 

5 concrete stappen om je Zelf-sabotage te overwinnen:

Stap 1: Kijk van een afstand naar het hele plaatje

Neem even afstand om naar het hele plaatje te kijken. Als er een specifiek doel is dat je bereiken wil, kan het gebeuren dat je redenen probeert te bedenken waarom het niet zou kunnen lukken. Kijk nu eens naar de ware obstakels.

Of zijn het toch je eigen onzekerheden?

Stap 2: Blijf focussen op de positieve aspecten

Je bent snel geneigd om de focus te leggen op de negatieve aspecten, maar kijk juist eens wat je energie geeft en motiveert om zaken aan te pakken. Juist jouw motivatie brengt je dichter bij je doel.

Stap 3: Leer je gedachten kennen

Word je bewust (wees mindful) over je gedachten en handelingen en let op wat die je vertellen over wat zinvol voor jou is. Let ook op signalen die je leiden naar het pad dat jij wilt bewandelen. Wil je concrete stappen? Lees hier (link blog) hoe je dat mentaal geklets laat zwijgen http://www.womaninsync.eu/hoe-ik-dat-mentaal-geklets-laat-zwijgen-en-op-mezelf-vertrouw/

Stap 4: Spreek uit wie en wat je nu bent!

Wat heb je allemaal al bereikt tot nu? Wie ben jij nu en wat zijn jouw talenten? Zonder deze talenten stond je niet waar je nu staat. Wees je daar heel bewust van en spreek het luidop uit. Vertel het aan je vriendin, je collega’s of zeg het tegen jezelf in de badkamerspiegel.

Stap 5: Koesteren

Wees lief voor jezelf. Rome is niet op 1 dag gebouwd, dus gun jezelf ook tijd om zaken te veranderen. Laat die kritische stem in je hoofd een toontje lager zingen en maak eens contact met je innerlijke positieve zelf stem. Dit gaat van ‘je kan het niet’ naar dat ‘kun je best wel’.

 

Verdiepingsdag ‘overwin je Zelf-sabotage’

Ik weet als géén ander hoe moeilijk het is om je sabotage patronen te doorbreken. De afgelopen 4 jaar ben ik daar heel bewust mee bezig geweest in de coachopleidingen die ik heb gevolgd. Hierdoor heb ik 2 jaar geleden de stap durven zetten naar het opzetten va mijn eigen bedrijf. En daar wil ik jou mee helpen! Al deze kennis en inzichten heb ik gebruikt in een prachtige verdiepingsdag ‘Overwin je Zelf-sabotage’. Hierdoor ga je eindelijk de stappen zetten, die je al zolang uitstelt, negeert of wegredeneert. Kun je voorstellen wat een boost dit is voor je zelfvertrouwen?

Dit gun ik je van harte.

Nieuwsgierig? Ga dan naar www.womaninsync.eu/overwinjezelfsabotage en meld je aan voor de verdiepingsdag van 01 juni te Nieuwegein.

Doen hè, ook al laten je kritische stemmen je geloven dat dit belachelijk is. Gewoon doen!

 

Wie ben ik?

Mijn naam is Chantal de Werd, verdiepingscoach en ik train en mentor drukbezette ‘I-must-do-it-all’ vrouwen en mannen, die bewust kiezen voor verbinding met zichzelf en met anderen. Leren omgaan met je kritische stemmen en luisteren naar je innerlijke stem is de eerste mooie stap die je kunt zetten om door je angst heen te gaan. Zo kom je steeds dichter bij je ware zelf. Daar help ik je graag bij.

 

Wil je weten of de verdiepingsdag iets voor jou is? Meld je dan aan voor een In Sync gesprek met mij via deze link: https://www.womaninsync.eu/

 

Ik kijk er naar uit je te ont-moeten!

Véél liefs,

Chantal xxx