Selecteer een pagina

Hoe ik mijn jeugdtrauma heb overwonnenen!

Kun je spiritueel in bizz zijn? vraagt Marja.
Ze is team manager bij een farmaceutische multi-national en volgt op verzoek van haar baas een coachtraject bij mij. Ze blijft me indringend aankijken en verwacht van mij een pasklaar antwoord. Ik wacht even en vraag haar dan of ze zelf al eens iets op het werk heeft meegemaakt, wat zij spiritueel acht.

Ze kijkt even uit het raam en laat een diepe zucht. Tjaa ik weet niet of dat echt spiritueel is, zegt ze zachtjes. Ik werk hier al 8 jaar en ben nu aan mijn 5de manager toe. Toen ik mijn 3de manager voor het eerst ontmoette en een hand gaf, kreeg ik een steek in mijn maag. Het voelde zo niet goed. Bleek dat een collega hetzelfde gevoel had.

 

Weg met dat gevoel. Leve de rationalisering!

Maar ja, ik dacht meteen erna dat ik hem eerst een kans moest geven. Het zal allemaal wel loslopen en in orde komen. Helaas na 3 maanden ging het helemaal niet goed. Het ging zelfs van kwaad naar erger en na 6 maanden was al de helft van de afdeling weg. Ofwel ontslagen ofwel een transfer naar een andere afdeling, vaak op vraag van de medewerker zelf.

Ik had toen niet véél rechtstreeks contact met hem, maar telkens als hij in mijn buurt kwam kreeg ik kippenvel. Hij is uiteindelijk na 8 maanden verplaatst naar een zusterbedrijf wat een enorme opluchting voor de afdeling was.
Het gekke is dat ik dit gevoel ook bij mijn huidige manager heb. Het is telkens een koude rilling die door mijn hele lijf gaat als hij iets vraagt of in mijn buurt is. Ook toen dacht ik dat het wel goed zou komen, maar diep van binnen voelde ik dat het niet in orde is.
Wat denk jij, Chantal? Is die koude rilling dan een soort waarschuwingssignaal vanuit spiritualiteit?
Bij mijn volgende vraag slaat ze direct haar armen in elkaar en kijkt me nors fronsend aan. Daar zitten we hier toch niet voor! Het moet toch over mijn werk gaan. Ik zie dat de vraag hoe het in haar huwelijk gaat haar enorm raakt. Om haar terug veiligheid te bieden leg ik haar eerst uit wat spiritualiteit voor mij betekent.

 

Wat doe jij om van de wereld een betere plek te maken?

Spiritualiteit betekent dat jij jezelf steeds verder ontwikkelt met als doel het vergroten van je capaciteit om lief te hebben. Daarbij voel je innerlijk dat je ‘iets’ te doen hebt op aarde. Dat ‘iets’ betekent dat je een betere plek op aarde wilt achterlaten door wat je doet (trouw aan jezelf) en wie je bent.
Om spiritueel te groeien betekent dit dat je jouw angsten leert overwinnen en je verleden mag loslaten, zodat je ziet welke mogelijkheden je hebt om jezelf te ontwikkelen naar de beste versie van jezelf. Het vraagt véél moed om je huidige dilemma’s waar je tegenaan loopt en je sabotagepatronen aan te kijken.
Als je alles als een les ziet in je leven om verder te groeien, vraag jezelf dan eens af waarom je al 2 managers hebt gehad die voor jouw gevoel niet goed voelden. Alles wat we meemaken of ons overkomt wordt ons als een spiegel voorgehouden.

 

Bewust met jezelf verbinden

Ja, als je het zo bekijkt dan kan ik het wel in verband brengen met mijn huwelijk, zegt ze gefrustreerd en ze schuift haar stoel wat verder naar de tafel. Eigenlijk zijn die managers net als mijn echtgenoot. Ik heb het gevoel dat ik ze altijd moet ‘dienen’, maar wordt daar helemaal niet voor gewaardeerd.

Het is allemaal maar vanzelfsprekend. Sterker nog ik heb zelfs géén inbreng in belangrijke beslissingen, zowel op mijn werk als in ons huwelijk. Hij doet altijd zijn eigen zin en ik moet mij daar naar schikken en dat doe ik dan nog ook ‘voor de goede vrede’. Als ik het zo bekijk wil ik dat helemaal niet meer! Niet in mijn huwelijk en ook niet op mijn werk.

 

Zweverig gedoe!

Wat een inzicht heb je me daar gegeven Chantal! Dus alles wat ons overkomt vertelt en leert ons iets, als we er maar bewust naar kijken. Nou, zo kan ik nog wel wat dingen opnoemen! Ik geloof dat ik spiritueel aan het ontwaken ben, zegt ze lachend. Dit is niets van dat zweverig gedoe dat ik me erbij voorstelde, maar bewust kijken en naar je gevoel luisteren.

Dat kan ik altijd toepassen op het werk en kan ik dus spiritueel zijn op mijn werk, zegt ze kordaat.
Ik besluit om het hierbij te laten en tijdens de volgende sessie de verdieping in te gaan met een opstelling van haar gezin van herkomst. Ik leg uit aan Marja dat véél van onze sabotagepatronen en blokkades daar ontstaan zijn. Nieuwsgierig als ze is zegt ze dat ze al uit kijkt naar de volgende coachsessie.

 

Sabotagepatroon?

Ik ben zelf een uitsteller. Dat is begonnen rond de Middelbare School tijd. Als het moeilijk lijkt dan wil ik er niet aan beginnen. Verzin allerlei nonsense dingen om te gaan doen of schuif het gewoon van tafel. Wil je weten hoe ik daar mee heb leren dealen?
Binnenkort start mijn nieuw trainingsprogramma waarbij ik je aan de hand van het chakramodel laat zien wat je eigen aandeel is in de situaties waarin je verkeert en wat je er zelf aan kunt doen. Zodat jij die versie van jezelf wordt die je echt wilt zijn. De beste en mooiste versie van jezelf!
Nieuwsgierig? Volg de komende weken mijn posts en blogs op Facebook, Instagram of LinkedIn.

Doen hè, ook al laten je kritische stemmen je geloven dat dit belachelijk is. Gewoon doen! Volg je gevoel als het goed voor je voelt om dit te doen.

 

Wie ben ik?

Mijn naam is Chantal de Werd, verdiepingscoach en ik coach, train en mentor drukbezette ‘do-it-all’s’ die bewust kiezen voor verbinding met zichzelf en met anderen. Leren omgaan met je kritische stemmen en luisteren naar je gevoel is een eerste mooie stap die je kunt zetten om door een angst heen te gaan. Zo kom je steeds dichter bij die versie van jeZelf die je echt wilt zijn.
Wil je er meer over weten,download mijn e-book: Spreken met de stem van je ziel.
Je kunt ook een ‘trouw aan mezelf’ gesprek met mij persoonlijk aanvragen via volgende link: www.womaninsync.eu/contact/
Ik kijk er naar uit je te ont-moeten!
Véél liefs,
Chantal xxx

 

Gun jezelf de meest bijzondere reis naar je ware kern.  Je gaat de wereld mooier kleuren met meer energie, zelfvertrouwen en je ontdekt wie je echt bent en wat je echt wilt.”