Selecteer een pagina

En juist op dat moment gaat er een alarmbel in mijn hoofd rinkelen!

Saboteren van mezelf!

 

Er ontketent zich diep in mij een sabotage mechanisme dat start met mij zeer kritisch aan te sporen om de tekst te schrijven. Als ik dan zover ben, gebeurt het!
Eerst nog even een verse thee zetten, koekje erbij en vlug die mailtjes beantwoorden, zeg ik tegen mezelf. En zo zijn we weer een half uur verder. Oeps nu toch echt beginnen! Voor ik goed en wel bezig ben doe ik ‘even’ wat research op internet en verschrikt zie ik dat er weer 20 minuten zijn verstreken.

Nu wordt het lastig, want het is al 10.45 uur en om 11 uur start mijn call. Ik stem mij graag op voorhand af op de persoon, zodat ik goed voorbereid het gesprek in kan gaan. Oké dan heb ik exact 45 minuten tussen de 2 gesprekken in om die blog te schrijven, troost ik mezelf.  Ondertussen is het mechanisme verder in werking en zeurt nog harder. Toch schandalig dat je er nog niet aan bent begonnen! Zou je dat gesprek niet afzeggen? Nou dat kan toch niet! Dan stel ik een andere klant teleur, omdat ik weer last heb van uitstelgedrag!

 

Uitstelgedrag!

 

Die deadline van 14 uur heb ik dus héél ruim overschreden en wat voel ik me daar slecht om. Ik schaam me, omdat ik mijn woord weer niet kon houden tegenover de VA waar ik mee werk. Ben boos, gefrustreerd en bijzonder kritisch op mezelf en de verwijten gericht aan mezelf slingeren van de ene naar de andere kant in mijn hoofd. Tegelijkertijd ben ik verdrietig, omdat ik mij weer heb laten vangen in het netwerk van een prachtig staaltje uitstelgedrag. Het zet mijn hele denken op zijn kop, waardoor ik mijn hart sluit voor mezelf en ook voor anderen.

Normaal gezien ben ik de vrolijkheid zelve, sociaal en zorg ervoor dat met een vleugje humor de spanning weggehaald wordt. Harmonie boven alles! Maar waarom loopt het altijd mis op afspraken maken met mezelf en anderen? Ik kom ze niet na, stel ze uit en erger nog ik voel me er gefrustreerd en verdrietig door. En toch blijf ik het doen!

 

Passief verzet

 

Terwijl ik dit in de coachopleiding bespreek knikt een mede-student naar mij. Héél herkenbaar Chantal, zegt ze zachtjes. En ze vraagt me wat maakt dat ik dit passief verzet pleeg? Even kijk ik haar fronsend aan…passief verzet. Dus  ik verzet me tegen wat ik moet doen, maar doe dit passief? Ja je zegt vrolijk ja, maar inwendig ga je in staking… Wat maakt dat je dit doet?

Want zeg nu eerlijk welke grens je ook voor jezelf stelt, je gaat er altijd overheen. Inderdaad beaam ik. En het ergste van dit alles is dat ik op zo’n momenten telkens weer voor de koelkast sta en iets in mijn mond duw. Mijn gewicht viert hoogtijden zoals die ze nog nooit heeft gekend.
  

Ja zeggen en nee bedoelen

 

Ik ervaar in mijn coachpraktijk dat heel veel vrouwen hier dagelijks mee worstelen. Ja zeggen en eigenlijk nee bedoelen en dat gevoel stillen met eten. De grens die je zelf hebt gesteld keer op keer overschrijden. Elke dag een beetje meer. Elke dag denken dat het morgen beter is, maar elke keer als je het weer doet zakken je schouders wat verder naar beneden en ontsnapt er ongewild een zucht.
Elke dag stop je jouw gevoelens wat dieper weg, totdat je ze zelfs niet meer herkend.

 

Systemische opstelling

 

Op aanraden van mijn coach zet ik een systemische opstelling op om te onderzoeken waar dit ‘ja zeggen en ‘néé’bedoelen vandaan komt. Tijdens de sessie ga ik ver terug naar mijn eigen kindertijd, naar de roots van dit patroon. Zover ik mij kan her-inneren is dit sabotage mechanisme namelijk altijd aanwezig geweest. Maar daar op de kern voel ik ineens een boze nee uit het diepste van mijn tenen naar boven komen. Met een luide brul roep ik NEE, IK WIL DIT NIET.

Vreemd, want ik ben boos en angstig tegelijkertijd. Alsof ze met elkaar een gevecht aangaan. Nog een paar keer stamp ik hard op de grond en roep NEE, NEE, NEE. Nooit gevoeld dat er zoveel woede en wanhoop in me zat, opgespaard van jaren en jaren ‘ja’ zeggen en ‘nee’ bedoelen. Wat een opluchting nadien en ik voel me veel sterker dan ervoor.

Nooit geweten dat dit passief verzet voortkwam uit een vroege jeugdervaring en zich zo diep heeft geworteld in mijn manier van denken. Mij al jarenlang saboteert, teleurgesteld laat voelen en angstig tegelijkertijd.

 

Mijn ‘ja’ is nu standaard ‘nee’

 

Na deze sessie herken ik veel sneller het sabotagepatroon en overdenk nu mijn ‘ja’s’. Standaard zeg ik eerst ‘nee’ en bekijk dan of ik er    een ‘ja’ van wil maken.

Als ik weer naar de koelkast of de snoepkast loop, bedenk ik mij wat ik niet wil voelen. Alleen dat stukje terug gaan naar mezelf en die gevoelens te erkennen, houd me weg van al dat lekkers en daar is mijn ‘body’ héél blij mee. Ik hoef mijn innerlijk kind niet meer zoet te houden, het mag lekker creatief gaan spelen!

Wat mij nog meer geholpen heeft is om terug te gaan sporten. Met een personal trainer zoek ik de grenzen op wat mijn lichaam aankan van gewicht. Ook al pusht hij mij om meer gewicht te nemen, als het genoeg is spreek ik het uit. Hij weet dat dit voor mij ‘serious business’ is en luistert naar mijn nee en ook ik luister er naar! Heerlijk om dit ook te voelen en te zien dat mijn lichaam sterker wordt.

 

Workshop ‘Waanzinnig verliefd op Jezelf’

 

Eind april en begin mei start ik zowel in België als in Nederland met een workshop ‘Word waanzinnig verliefd op Jezelf’. Hierin laat ik jou je eigen sabotagepatroon (h)erkennen en jezelf terug ontdekken, zodat jij Helemaal waanzinnig verliefd wordt op de mooiste en krachtigste versie jezelf. Dat gun ik jou echt van harte!
Nieuwsgierig? Volg de komende weken mijn posts en blogs op Facebook, Instagram of LinkedIn.

 

Trouw aan Mezelf gesprek

Herken jij jezelf in ‘ja’ zeggen en eigenlijk ‘nee’ bedoelen? Saboteer jij je eigen gedachten daar al jaren mee? Voel jij je diep vanbinnen wanhopig en gefrustreerd, maar heb je géén idee waarom je dit doet? Ben jij een meester in uitstellen en over je eigen grenzen gaan?

Neem contact met me op voor een vrijblijvend ‘trouw aan mezelf’ gesprek en dan kijk ik of ik jou verder kan helpen.
Doen hè, ook al laten je kritische stemmen je geloven dat dit belachelijk is. Gewoon doen!

 

Wie ben ik?

Mijn naam is Chantal de Werd, verdiepingscoach en ik train en mentor drukbezette ‘I-must-do-it-all’ vrouwen en mannen, die bewust kiezen voor verbinding met zichzelf en met anderen. Leren omgaan met je kritische stemmen en luisteren naar je innerlijke is de eerste mooie stap die je kunt zetten om door je angst heen te gaan.

Zo kom je steeds dichter bij je ware zelf. De versie van jezelf waar jij waanzinnig verliefd op bent. Daar help ik je graag bij.
Je kunt ook een ‘trouw aan meZelf’ gesprek met mij persoonlijk aanvragen via volgende link: https://www.womaninsync.eu/contact/

Ik kijk er naar uit je te ont-moeten!

Véél liefs,
Chantal xxx

 

Gun jezelf de meest bijzondere reis naar je ware kern.  Je gaat de wereld mooier kleuren met meer energie, zelfvertrouwen en je ontdekt wie je echt bent en wat je echt wilt.”