Selecteer een pagina

Het begon dit keer al op zondagnamiddag!
Terwijl ik samen gezellig met mijn ‘liefste lief’ en kids een spannende film aan het kijken ben, baant het gevoel zich een weg naar mijn maag. Een flinke knoop zorgt ervoor dat ik me plots misselijk voel. Alsof er duizenden vuisten in de buurt van mijn navel boksen en de maaltijd waarvoor ik uren in de keuken heb gestaan zich een weg naar boven zoekt. Zou dat glaasje wijn er te veel aan zijn geweest? Of zorgt die plotse weersverandering ervoor dat er een griepje aankomt?

And ‘then, it hits me!’ Het weekend is alweer voorbij gevlogen. Morgen start er een nieuwe, drukke werkweek.
Een instant adrenalinekick doet mijn brein op volle toeren draaien. Tegen 100 per uur racen de gedachten voorbij. “Ik moet dit nog afmaken”, “ik kan alvast een aantal mails beantwoorden, dan hoef ik dit morgenvroeg niet meer te doen” en, of, of… Het ‘ik-moet-nog’ en ‘nog-even’ stemmetje schreeuwt in mijn hoofd om aandacht, zoals alleen een in het nauw gedreven aap dat kan. Ik word er gek van!

Vroeger, toen ik me nog niet verdiept had in mindfulness zou ik naar bed gegaan zijn wanneer deze gedachten plots tevoorschijn kwamen. Zo was ik toch van deze waterval aan stemmetjes vanaf en had ik op z’n minst wel mijn broodnodige acht uur slaap gehaald. Helaas je kan het al raden. Steeds lag ik klaarwakker naar het plafond te staren en werden de stemmetjes in mijn hoofd steeds luider en duidelijker. Ik begon mijn nieuwe, drukke werkweek al met een slaaptekort en mijn productiviteit was ver te zoeken.

Regelmatig hoor ik mijn cliënten klagen over de drukte in hun hoofd. Veel kritische stemmetjes schreeuwen om aandacht. Ik kan zo kritisch naar mezelf toe zijn en ik wil dat niet meer! Of ik durf gewoon géén stappen te ondernemen, omdat ik het gevoel heb dat ik niet goed genoeg ben!  Dit zijn de meest gehoorde uitspraken.

 

Hoe kom je daar nu vanaf? 

Om hier een antwoord op te geven heb ik het e-book ‘van even naar leven’ geschreven. Hierin beschrijf ik hoe het komt dat je zo’n kritische gedachten hebt. Die gedachten die ervoor zorgen dat jij je onzeker voelt, je klein doen voelen en niet goed voor je zelfvertrouwen zijn.

 
Ik neem je mee op reis om bewust met je gedachten om te gaan en leer je hoe je de volumeknop van die kritische stemmen zachter zet. Zodat jij kunt luisteren naar je eigen stem, de stem van je innerlijke zelf. Die je zoveel rust en zelfvertrouwen geeft. 

Vanaf 20 november kun je dit gratis downloaden via mijn website: www.womaninsync.eu of via mijn FB pagina: www.facebook.com/WomanInsync.eu/ 

Tegenwoordig maak ik gebruik van zeven gewoonten die mij een goede nachtrust en een frisse start van de werkweek garanderen.

 

1. Doe een brain-dump

Schrijf alles wat in je opkomt en om aandacht schreeuwt op.

Doe dit 1 keer per week en neem hier maximum 30 minuten de tijd voor. Loop daarna rond in je omgeving en kijk goed rond. Beweging laat je ontspannen en zo kom je ook op zaken die je onderbewustzijn bezighouden. Voeg ook deze gedachten toe aan je lijst.

Maar begin nog niet te sorteren! Dat kun je later doen.

Door alles neer te schrijven wat er in je omgaat, zet je de volumeknop van jouw innerlijke stemmetjes wat zachter.

 

2. Creëer een overzicht dat voor jou goed voelt 

Label daarna je gedachten!

Gebruik hiervoor kernwoorden die voor jou betekenis hebben. Zo kan je bijvoorbeeld je overzicht opdelen in ‘project x’, mails, afspraken, meeting, vrije tijd en financiën (of budget als dat beter bij je past).

Neem je lijst en sorteer alles wat je opgeschreven hebt onder je kernwoorden. Je kan dit doen aan de hand van een paraplu-methode of stamboon-methode. Op deze manier merk je vaak dat vele gedachten onder slechts enkele labels vallen.

 

3. TO DO en TA DA

        Wat is belangrijk en wat is ‘nice to do’?

Geef in je overzicht weer wat écht belangrijk is en welke vorm van prioriteit het heeft. Je kan hiervoor gebruik maken van kleuren! Oranje voor erg belangrijke zaken. Groen voor zaken die gerust nog enkele weken links mogen blijven liggen.

Waarschijnlijk zitten er zaken tussen die niet dringend of minder leuk zijn.

De slaapkamer schilderen staat misschien al lang op je lijstje, maar is misschien niet direct je grootste prioriteit. Kleur deze ‘to do’ dan groen. Zo bewaar je een overzicht en merk je pas wat écht belangrijk is. Is je slaapkamer volledig geschilderd? Dan kun je deze opdracht met een welgemeende ‘ta da’ afvinken. Goed gedaan!

  

4. Waar doe je het voor?

Stel jezelf de vraag waar je het allemaal voor doet en doe dit met een visie op lange termijn.

Op deze manier kom je in verbinding met wat er in je overzicht staat. Schrap daarna de punten die niet stroken met jouw langetermijnvisie.

Als je Japans wilt leren spreken, omdat je dat zo’n leuke taal vindt, maar je groter doel is om in China te gaan wonen, dan past dit waarschijnlijk niet in jouw visie. Schrappen dus!

 

5. Geef bewust aandacht aan wat je doet

Een vrouw is over het algemeen een krak in multitasking. Maar is het combineren van verschillende taken wel het handigst? Zorgt deze manier van aanpak wel              voor een verhoogde productiviteit? Neen.

Zaken mindlessly of op automatische piloot doen geeft achteraf veel minder voldoening. Je hebt er niet bij stilgestaan wat je doet en waarom je het doet. Vergelijk het met een gesprek dat je met een collega voert, terwijl deze zijn of haar iphone checkt op inkomende mails.  Je hebt niet bepaald het gevoel dat wat je zegt goed binnendringt bij die collega.

Geef daarom bewust je volle aandacht aan één ding tegelijk. Op deze manier blijven ze wél hangen en sta je erbij stil!

 

6. Kom afspraken met jezelf na

Niets is zo ondermijnend voor je zelfvertrouwen dan de afspraken die je met jezelf maakt niet na te komen. Zie jezelf daarom als een goede vriend of vriendin.

Als je een afspraak met hem of haar maakt, kom je die toch ook na?

 

7. Vier successen

Gun jezelf iets leuks als je een opdracht hebt afgewerkt. Niets is zo fijn om na afloop van een groot project het succes te gaan vieren met collega’s, vrienden of               familie. Vier zeker ook de kleine successen, want zo kom je stap voor stap bij je groter doel.

Ontspan en maak plezier!

Ik wens je véél succes en een uitgeruste werkdag toe!
Oh ja voor ik het vergeet: Mind the brain! ? Praat jezelf géén schuldgevoel aan, als je die gewoonten niet in één keer onder de knie hebt.

Voor meer tips over bewust leven download vanaf 20 november 2017 het gratis e-book ‘van even naar leven’.   
www.womaninsync.eu of www.facebook.com/WomanInsync.eu/  

Gun jezelf de meest bijzondere reis naar je ware kern.  Je gaat de wereld mooier kleuren met meer energie, zelfvertrouwen en je ontdekt wie je echt bent en wat je echt wilt.”