Selecteer een pagina
 

All I want for X-mas…is YOU

Elke ochtend is het hetzelfde riedeltje. Elke ochtend om 07 uur roep ik mijn dochters om samen met mijn partner en mezelf te komen ontbijten. Ik geniet intens van dit samenzijn.

 

HET VULT MIJN LIEFDESTANK

Gezellig kletsen over school, werk, de dag overlopen of een zachte aanmoediging voor een moeilijk examen. Als we niet véél te vertellen hebben wordt er een meezinger opgezet om de boel wat op te vrolijken. Dit is voor mij zo’n heilig moment, waar we vol aandacht voor en met elkaar zijn.

Om géén heiligschennis te plegen is de gsm of Ipad aan tafel verboden. Misschien wat ouderwets, maar er zijn héél wat voordelen aan verbonden. 20 Minuten bewust met onverdeelde aandacht voor elkaar, waarbij we elkaar aankijken en met elkaar praten. Niet evident met 2 tienerdochters waarbij de gsm praktisch met hun hand vergroeid is.

(Behalve als jij ze belt met een dringende vraag, want dan hebben ze je oproep niet gezien of gehoord.)

 

SAMEN ZIJN IS MIJN TAAL VAN LIEFDE

Vorige week moest ik tijdens een coaching sessie aan dit dagelijks ochtendritueel denken. Samen zijn. HE-LE-MAAL mijn taal van liefde. Het koppel dat op dat moment voor mij zit heeft zojuist ontdekt dat hun eigen ‘taal van liefde’ ook samen zijn is.

Ja, zegt zij, daar zit nu juist het probleem. ‘Jij bent altijd met je werk bezig’, waarop hij direct reageert met ‘jij hebt sinds de komst van onze dochter géén oog meer voor mij’. De verwijten naar elkaar gaan zo een tijdje door, totdat ik de vraag stel of ze beiden bereid zijn om meer tijd met elkaar door te brengen.

Ze kijken elkaar eerst wat wezenloos aan en beginnen dan te lachen. Natuurlijk willen we dat!
Om een commitment van hen beiden te krijgen vraag ik ze om een lijst van 5 dingen op te schrijven die ze willen dat hun partner met hen samen doet.

Zo bijzonder om dan te horen dat hij graag om 10 uur ’s ochtends samen koffie wil drinken en samen aan tafel wil zitten om te eten. Dat vult zijn liefdestank als zij dat met hem samen doet. Zij wil zo graag meer hulp in het huishouden, zodat ze meer kan werken. Dan voelt ze zich nuttig. Om nadien samen met haar partner minstens 1 keer per maand op restaurant te gaan of een leuk hotelletje te boeken.

De dochter wordt al wat groter. Ze kan al eens gaan logeren bij familie. Zo kunnen we ongestoord bij elkaar zijn, zegt ze blozend.

 

WAT IS HET GEHEIM VAN ‘SAMEN ZIJN’

Met bij elkaar zijn bedoel ik dat je iemand je onverdeelde AANDACHT geeft. Iets doen met je hele hart, wat de ander leuk vindt. Je kijkt je partner aan en praat met elkaar. Samen op de bank tv kijken, reken ik daar niet onder. Dan heeft de tv namelijk de onverdeelde aandacht.

Vaak denk je als koppel bij elkaar te zijn, maar in werkelijkheid ben je dicht in elkaars buurt. Hij zit boven op zolder muziek te maken en zij zit beneden in de bank een boek te lezen.
Het gaat er om dat je je aandacht op de ander richt. De activiteit die je samen doet is een middel dat het gevoel van samen zijn creëert.

 

DIALECTEN

Gary Chapman beschrijft in zijn boek ‘DE 5 TALEN VAN DE LIEFDE’ dat er ook dialecten zijn in de liefdestaal samen zijn. Het kan zomaar zijn dat jij en je partner dezelfde liefdestaal hebben, maar een ander dialect spreken. Dan is het nog altijd moeilijk om elkaar te begrijpen en de taal van je liefdespartner te leren.

Naast het dialect ‘bij elkaar zijn’ is er een tweede dialect:

 

SAMEN DINGEN DOEN

Dit betekent dat je iets doet wat één van beiden leuk vindt. Het doel is samen dingen beleven. De partner, die deze taal en specifiek het dialect van ‘samen dingen doen’ SPREEKT’ voelt dat de liefdestank gevuld wordt als de ander vanuit een positieve houding iets samen met hem/haar doet. Dit alles vanuit een positieve houding en niet de ander dwingen tot dat wat jij leuk vindt, wordt ervaren als pure liefde.

Ook hier zijn een paar basis ingrediënten voor nodig:
1. Tenminste één van beiden wil het doen
2. De ander is bereid mee te doen
3. Je weet beiden waarom je het doet – je vult de liefdestank van je partner
Het derde dialect onder de liefdestaal samen zijn is:

 

SAMEN PRATEN

Als je jouw liefde uit door samen te praten dan zijn daar een aantal spelregels aan verbonden:
1. Ik richt me erop om jou te laten praten
2. Ik luister vriendelijk naar wat je zegt
3. Ik stel vragen met een oprecht verlangen jouw gedachten, gevoelens en verlangens te leren kennen. Hou in gedachten: we hebben 2 oren en maar 1 mond!

‘Oh’ zegt de man van het koppel, dat is helemaal haar dialect. Zij wil altijd samen praten. Ook als we al in bed liggen en ik zo moe ben en het liefst wil slapen. Nu begrijp ik helemaal dat een ‘etentje-voor-2’ het moment is om haar liefdestank te vullen. Nou daar ben ik wel toe bereid. Ik zou namelijk niet willen dat haar liefdestank opdroogt, zegt hij grinnikend.

Na de coach sessie gaan mijn gedachten naar mijn eigen partner. Deze morgen vroeg hij me wat ik voor Kerst als cadeau wilde hebben. Met Mariah in mijn hoofd zei ik tegen hem:

 

All I want for X-Mas…is YOU

Hoe vaak heb jij je onverdeelde aandacht bij je gezin, liefdespartner of vrienden? Ben je echt helemaal aanwezig tijdens een gesprek of ben je met je gedachten ergens anders? Weet jij welke liefdestaal je spreekt en wat de liefdestank bij de ander vult? Of wil je de liefdestalen ook leren spreken?

Mijn naam is Chantal de Werd en ik coach en train mannen en vrouwen bewust te kiezen voor verbinding met zichzelf en met anderen. De 5 liefdestalen is een onderdeel van mijn coach programma voor koppels, die hun relatie willen verdiepen. Waarbij je meer inzicht krijgt in jezelf en waar je als koppel tegenaan lopen.

Contacteer mij op info@womaninsync.eu als je er meer over wilt weten. Je kunt ook een gesprek met mij persoonlijk aanvragen via mijn website: www.womaninsync.eu/contact/

Met bezielde groeten,
Chantal xxx

 

Gun jezelf de meest bijzondere reis naar je ware kern.  Je gaat de wereld mooier kleuren met meer energie, zelfvertrouwen en je ontdekt wie je echt bent en wat je echt wilt.”